Rośliny krzyżowe (https://portaldlazdrowia.pl/warzywa-krzyzowe/), inaczej kapustowate, to duża grupa roślin, z których w kuchni wykorzystywane są przede wszystkim warzywa. Warzywa krzyżowe cenione są za składniki odżywcze, w tym białko oraz za zawartość błonnika pokarmowego, oraz wielu witamin. Do warzyw krzyżowych zalicza się kapusta wszelkiego rodzaju, jarmuż, brokuł, kalafior, boćwina, rzodkiewka, a nawet chrzan. Dzięki dużej zawartości potasu rośliny krzyżowe pozytywnie wpływają na czynności układu sercowo- naczyniowego, w tym również regulację ciśnienia krwi. Duża zawartość witamin wpływa na podnoszenie odporności organizmu, pomaga w zwalczaniu wolnych rodników, miażdżycy, zmniejsza krwawienie poprzez udział w regulacji krzepliwości krwi.
Rośliny krzyżowe (https://portaldlazdrowia.pl/warzywa-krzyzowe/), inaczej kapustowate, to duża grupa roślin, z których w kuchni wykorzystywane są przede wszystkim warzywa. Warzywa krzyżowe cenione są za składniki odżywcze, w tym białko oraz za zawartość błonnika pokarmowego, oraz wielu witamin. Do warzyw krzyżowych zalicza się kapusta wszelkiego rodzaju, jarmuż, brokuł, kalafior, boćwina, rzodkiewka, a nawet chrzan. Dzięki dużej zawartości potasu rośliny krzyżowe pozytywnie wpływają na czynności układu sercowo- naczyniowego, w tym również regulację ciśnienia krwi. Duża zawartość witamin wpływa na podnoszenie odporności organizmu, pomaga w zwalczaniu wolnych rodników, miażdżycy, zmniejsza krwawienie poprzez udział w regulacji krzepliwości krwi.
Bardzo ważnym składnikiem roślin krzyżowych jest sulforan oraz różne związki przeciwutleniaczowe. Ich obecność w roślinach krzyżowych wpływa na obniżenie ryzyka zachorowania na wiele nowotworów w tym nowotworu prostaty, żołądka, płuc, jelita grubego i wielu innych. Związki zawarte w roślinach krzyżowych pomagają również w cukrzycy, chorobie Alzheimera i Parkinsona.
Pewnym ograniczeniem w spożywaniu roślin krzyżowych jest zawartość goitrogenów, które hamują przyswajanie jodu z pokarmów. Z tego powodu nie należy łączyć produktów bogatych w jod z warzywami krzyżowymi. Ograniczenie przyswajania jodu może być niekorzystne dla osób z chorobą Hashimoto i innymi chorobami tarczycy. Niekorzystne działanie roślin krzyżowych w tym zakresie może być wyeliminowane poprzez gotowanie, ponieważ wówczas niekorzystne składniki ulatniają się.